Gelegenheidsspits Dani de Wit viert zijn treffer.
NOS Voetbal

Gehavend AZ stunt met 1-0 zege bij Napoli

Na zeven wedstrijden op rij zonder winst heeft AZ weer eens weten te winnen. Tegen Napoli hadden de Alkmaarders het de gehele wedstrijd lastig, maar hielden knap stand. Gevierde man was Dani de Wit, die na krap een uur spelen de enige treffer van de wedstrijd maakte.

In het vervolg was Napoli naarstig op zoek naar de gelijkmaker en werd AZ-doelman Marco Bizot meermaals getest, maar echt lastig maakten de Italianen het de sluitpost zelden.

AZ reisde met negentien spelers af naar Napels vanwege een corona-uitbraak bij de Alkmaarse club. Ondanks de gehavende selectie bestond de basisopstelling uit slechts drie andere spelers dan afgelopen zondag in de eredivisiewedstrijd tegen VVV.

De Wit als 'valse' spits

Doelman Hobie Verhulst, Myron Boadu en Ramon Leeuwin ontbraken in de basisopstelling. Marco Bizot, Pantelis Hatzidiakos en Yukinari Sugawara waren hun vervangers. Opvallend was de rol voor De Wit, die als diepgaande middenvelder was opgesteld en als een 'valse' spits de afwezige Boadu diende te vervangen.

Coaches Gennaro Gattuso (links) en Arne Slot groeten elkaar.

Al dook De Wit zelden op in de punt van de aanval. Napoli drukte AZ in de eerste helft ver terug, waardoor de wedstrijd zich vooral op de Alkmaarse helft afspeelde. Een doelpunt van Victor Osimhen werd afgekeurd vanwege buitenspel, Bruno Martins Indi voorkwam een treffer van oud-PSV'er Hirving Lozano en een schot van een andere oud-speler van PSV, Dries Mertens, scheerde maar net langs de paal.

AZ moest vooral hopen op balverlies van de Napolitanen, om dan zelf snel uit te breken. Sugawara kreeg een keer de kans, maar zijn schot zeilde ruim naast. Ondanks de druk van Napoli haalde AZ zonder schade de rust.

In de tweede helft was het moment voor De Wit wel daar. In de 57ste minuut kreeg hij de bal na een fraaie aanval op een presenteerblaadje van rechtsback Jonas Svensson, die de bal teruglegde op de inlopende De Wit: 1-0. Zo kwam AZ tegen de verhoudingen in op voorsprong.

Slotoffensief Napoli

In het restant van de wedstrijd hielden de Alkmaarders stand. Napoli viel naar hartenlust aan, maar kwam zelden tot uitgespeelde kansen. Aanvaller Lorenzo Insigne werd nog ingebracht, maar ook de Italiaanse international wist het doel niet te vinden.

Napoli-aanvaller Osimhen baalt na een gemiste kans

"Het was wel even geleden voor ons", reageerde AZ-trainer Arne Slot na afloop. "Maar we wisten nog wel hoe het voelde. Dit is voor AZ-begrippen wel een historische overwinning. Ook met alles dat erbij kwam kijken."

Slot doelde op de coronagevallen bij zijn ploeg en oplopende besmettingen in Italië. "Maar ik wil er niet te veel op terugkomen. We waren blij dat we konden spelen. We zijn gezond, de jongens die zijn achtergebleven zijn aan betere hand. De instanties hebben groen licht gegeven voor het duel en we hebben gewonnen. Dat is nu de realiteit."

Slot: 'Voor AZ-begrippen is dit een historische overwinning'

Het vizier ging ook alvast richting zondag, wanneer de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag wacht. "Het helpt dat we nu gewonnen hebben, maar we hebben in de competitie nog steeds maar vier punten. Jonas Svensson is dan geschorst, dus de selectie wordt steeds dunner."

Andere wedstrijd

De andere wedstrijd in poule F ging tussen Rijeka en Real Sociedad. In Kroatië hield de thuisploeg de huidige koploper van Spanje lang op 0-0. In blessuretijd wist Jon Bautista Sociedad alsnog naar de winst te schieten.