Voetbalvrijdag voor de deur: veranderingen Roda, MVV én VVV

De speelbal van de Keuken Kampioen Divisie.
© Orange Pictures
De Limburgse Keuken Kampioen Divisie-clubs komen vrijdagavond weer in actie. Roda JC jaagt in Amsterdam op een volgende stap naar promotie, MVV wil in Doetinchem voorsorteren op play-off-deelname en VVV vecht in Venlo voor de laatste kans op diezelfde nacompetitie.
Een rondje langs de velden leert dat de trainers van Roda, MVV en VVV iets te kiezen hebben; de opties nemen over het algemeen toe voor Bas Sibum, Maurice Verberne en Rick Kruys.

Belgisch duo

Roda-trainer Sibum moet tegen Jong Ajax centraal achterin een vervanger voor de geblesseerd geraakte Nils Röseler regelen. Dat wordt Lucas Beerten. De multifunctionele Belg zal samen met Matisse Didden het hart van de defensie vormen. Meevaller voor Roda is dat Brian Koglin na lange tijd weer bij de wedstrijdselectie aansluit. Hij is desondanks nog niet fit genoeg voor een basisplaats. "We hebben er ook nog geen zicht op wanneer dat wel zo is", zegt Sibum. "Je moet met zijn kwetsuur, een ontsteking van het schaambeen, heel voorzichtig zijn dat je niet teveel risico neemt."

Onduidelijkheid

Naast Röseler ontbreken bij Roda ook Teun Bijleveld, Metehan Güclü en Wesley Spieringhs. Over de inzetbaarheid van Spieringhs in de aankomende weken heerst ook onduidelijkheid. Buiten het opstellen van Beerten wijzigt Sibum niets aan het basiselftal dat vorige week met 1-1 gelijkspeelde tegen De Graafschap. Dat betekent dat de trainer op het middenveld opnieuw plek inruimt voor Walid Ould-Chikh én Sami Ouaissa.

Concurrenten

Sibum benadrukt verder dat hij geen boodschap heeft aan het rechtstreeks duel dat concurrenten Willem II en FC Groningen vrijdag tegen elkaar spelen. "Ik kan daar heel veel van vinden, maar laten wij nou maar zorgen dat we onze eigen wedstrijd winnen." De realiteit is dat bij overwinningen van zowel Willem II als Roda vrijdagavond, Roda dan volgende week promotie naar de Eredivisie kan veiligstellen.

Nog niet rijk rekenen

Waar Roda strijdt om een rechtstreeks ticket naar de Eredivisie, hoopt MVV beslag te leggen op een ticket voor de play-offs. De route van de Maastrichtenaren leidt langs De Graafschap (vrijdag, uit), Jong AZ (uit) en VVV-Venlo (thuis). "Dat zijn drie zware wedstrijden", vindt coach Maurice Verberne. "Ik vind het oprecht sterke tegenstanders, dus we mogen ons nog niet rijk rekenen. Maar het laat onverlet dat ik veel zelfvertrouwen bij mijn ploeg zie."

Meer minuten

Die ploeg is ten opzichte van vorige week weer wat uitgebreid: aanvaller Mart Remans is na het uitzitten van zijn schorsing weer inzetbaar. Bryan Smeets en Tim Zeegers kunnen bovendien meer minuten maken dan een week geleden. Verberne is desondanks niet van plan om zijn elftal op meerdere posities te gaan wijzigen. Van het drietal lijkt Remans de meeste aanspraak te maken op een basisplek. Tunahan Tasci is de enige afwezige bij de Maastrichtenaren.

Janssen

De belangrijkste afwezige bij VVV is Roel Janssen. De mandekker miste door een blessure al de laatste twee wedstrijden van zijn club en moet ook de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch aan zich voorbij laten gaan. Tot zover het echte slechte nieuws voor coach Kruys, die wel nog een vraagteken achter de naam van Martijn Berden zet. Het is twijfelachtig of de vleugelaanvaller kan spelen.

Gemotiveerd

Het goede nieuws voor de Venlonaren is dat Rick Ketting, Levi Smans en Moreno Rutten 'gewoon' inzetbaar zijn. Captain Ketting heeft zijn schorsing uitgezeten, Smans is ondanks een tik in zijn gezicht speelklaar en Rutten heeft de ziekenboeg ook verlaten. Geen overbodige luxe voor VVV, dat misschien wel tegen beter weten in nog hoopt op play-off-deelname. “We zijn nog steeds enorm gemotiveerd om er alles aan te doen", verzekert Kruys. "We staan er nog bij, maar we weten dat we afhankelijk zijn van andere ploegen." Negen punten uit de laatste drie duels lijken hoe dan ook een vereiste voor VVV.

Live

De duels Jong Ajax - Roda JC Kerkrade, De Graafschap - MVV Maastricht én VVV-Venlo - FC Den Bosch beginnen vrijdag om 20:00 uur. De wedstrijden zijn live te volgen via L1 Radio.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!