'Reële' Lammers kent VVV-situatie: 'Gaan voor het maximale'

John Lammers in de Koel. © L1
Nog geen maand nadat Rick Kruys zijn afscheid bij VVV bekendmaakte, presenteerde de Venlose club dinsdagochtend al zijn opvolger. Oud-speler John Lammers keert nu als trainer terug in Venlo. Hij lijkt zich bewust van de financiële situatie van de club, maar wil wel het maximale eruit halen. "Ik ben een winnaar."
Lammers speelde tussen 1986 en 1988 bij de Venlose ploeg. Hij speelde 50 duels waarin hij 17 keer het net wist te vinden. VVV bevond zich destijds in een succesvolle periode, in de Eredivisie.

Teamgeest

Dat Lammers sfeer belangrijk vindt binnen een team, blijkt uit zijn eerste interview na de contractondertekening. Door ervaring weet hij hoe belangrijk een positieve sfeer binnen een club is. Hij wil dat dan ook creëren zodra hij als hoofdtrainer bij VVV aan de slag gaat: "Ik heb hier bijna twee jaar gevoetbald. We zijn toen vierde en vijfde geworden in de Eredivisie. Het is een hele mooie periode geweest. Met name omdat we een team hadden dat goed met elkaar kon voetballen, maar ook daarbuiten veel dingen deed. Ik ben toen nog samen met een aantal teamgenoten op vakantie geweest."

Plezier

Lammers ziet die periode als een voorbeeld voor de komende jaren. "Ik denk dat het één van de kwaliteiten moet zijn voor mij als trainer, om dit voor elkaar te krijgen. Dat ze hier met elkaar werken en ook samen resultaat zullen halen. Dat wil zeggen dat je samen de waarheid moet vertellen en dat is makkelijker als je veel dingen samen doet. Je kunt hier naartoe komen en zeggen dat je moet werken. Je kunt er ook iets van maken. Als je ergens met plezier naartoe gaat is het makkelijker om te presteren."

Minder mogelijkheden

In december werd Lammers ontslagen bij Heracles Almelo. In de Keuken Kampioen Divisie wist hij vorig seizoen nog kampioen te worden met de Heraclieden. Het verschil met dat kampioensjaar is dat Lammers in Venlo, mits de club via de play-offs promoveert, met een veel jongere spelersgroep moet gaan werken. Heracles nam na de degradatie het risico door het spelersbudget op Eredivisieniveau te houden. Het pakte dus goed uit.

Jonge spelers

In Venlo zullen ze weinig financiële risico's willen nemen, zeker als de club niet weet te promoveren naar de Eredivisie. De club heeft net een succesvolle WHOA-procedure achter de rug en moet de komende maanden kritisch naar de kosten kijken. "Ik weet ook dat de mogelijkheden wat minder zijn. Dat neemt niet weg dat je de doelstelling en het plan dat je hebt uit kunt voeren. Het plan is om spelers, met name de jonge spelers waar we hier veel mee zullen werken, proberen beter te maken."

Doelstelling

Een echte doelstelling spreekt hij nog niet uit. "Je moet hier reëel zijn. Ze hebben me uitgelegd hoe het financieel in elkaar zit. Dat was bij Heracles, die ik toen kampioen heb gemaakt, heel wat anders. Dat neemt niet weg dat je altijd voor het maximale gaat. Ik ben een winnaar en probeer altijd alles uit de groep te halen." De Brabander werkte eerder met talenten. Tussen 2014 en 2017 was hij werkzaam als trainer bij Jong Vitesse. Uit die periode kent Lammers ook van Marc van Hintum. Nu de interim technisch manager van VVV, toen de hoofdscout van Vitesse. Daarnaast was Lammers bijna een jaar assistent-trainer bij Iran onder 23 jaar.

Technisch hart

Lammers zal het eerste halfjaar ook onderdeel uitmaken van het technische hart van de Koelclub. Hij werkt daarin samen met Van Hintum (die vanaf 1 juni weer hoofd scouting wordt), huidig interim algemeen directeur Ruud Timmermans en Guus Pennings, vanaf 1 juni de nieuwe algemeen directeur in Venlo. "Ik ga meebeslissen over wat er gaat komen en hoe de staf en selectie eruit gaan zien. Dat zijn dingen waar ik met hen over moet hebben."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!