Leerzame meeloopdag VVV voor jeugdtrainers amateurclubs: ‘Laat het kind zelf een keuze maken’

VVV-jeugdtrainer Emiel Kramer (staand) geeft de amateurcoaches uitleg over de werkwijze van zijn club.© VVV

Venlo -

Een tiental amateurtrainers van diverse partnersclubs van VVV ging even terug de schoolbanken in. Jeugdcoaches van de Venlose eerstedivisionist namen hen mee in hun werkwijze tijdens een meeloopdag.

Qasim Hakim

Jordy Daemen, technisch coördinator bij de onderbouw van FCV, sprak van een leerzame dag. Na een theoriesessie gingen de amateurtrainers het veld op, om trainingen te bekijken van het talentenplan en een jeugdteam.

„Ik hoop dat VVV dit vaker gaat aanbieden. Het was weliswaar op een doordeweekse dag, maar hier nam ik graag een vrije dag voor op. VVV heeft namelijk alles gedeeld over de manier van werken binnen de jeugdopleiding. De nodige zaken kunnen wij ook implementeren. Natuurlijk niet alles en aangepast aan ons niveau. Je moet er rekening mee houden dat wij met veel vrijwilligers werken die er niet zoveel tijd in kunnen steken”, beseft Daemen.

Één doel

De manier waarop de VVV-jeugdtrainers spraken over de leeftijdsspecifieke kenmerken van een kind vond Daemen met name leerzaam. „Per leeftijdscategorie wordt er een andere aanpak gevraagd in de omgang met kinderen. Een kind van zeven of acht jaar oud moet je totaal anders benaderen dan een puber van veertien. Dat lijkt logisch, maar je moet het wel doen. Er is duidelijk uitgelegd waarom en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Daarnaast werd er aangegeven dat je niet teveel hooi op je vork moet nemen als jeugdtrainer en per leeftijdscategorie één doel moet stellen. Waar ga je aan werken het komende jaar? Daar houd je je dan aan vast.”

Veilige omgeving

Het creëren van een veilige omgeving voor kinderen werd eveneens benadrukt. Daemen: „Een kind moet zich natuurlijk te allen tijde prettig voelen. Om een goede sfeer te realiseren is het bijvoorbeeld belangrijk dat je buiten het voetbal een activiteit organiseert voor de groep, in het kader van saamhorigheid. Ik ga aan onze jeugdtrainers voorstellen om aan het begin van het seizoen iets te ondernemen.”

De jeugdtrainers van de Koelclub gaven ook aan dat een kind niet volgepropt moet worden met informatie. „Laat het kind vrij en zijn eigen keuzes maken in het veld. Na de wedstrijd of tijdens de volgende training reflecteer je. Maak het verder niet te moeilijk met allerlei voetbaltermen als de kinderen nog jong zijn. Praat met een kind op zijn leeftijdsniveau”, geeft Daemen aan.

‘Alle ins en outs van het Limburgse amateurvoetbal lees je in de nieuwsbrief op vrijdagmiddag en zondagavond. Schrijf je hier in (gratis).’

Gerelateerde artikelen