Roel Janssen kan sinds geboorte Luna beter relativeren: ‘Vroeger was na een verlies mijn hele weekend naar de klote’

Roel Janssen© Mara van den Oetelaar

Venlo -

Door het verlies op bezoek bij Jong AZ is de kans dat VVV de play-offs haalt, inmiddels nihil. En dus weet Roel Janssen, die vorige week zijn contract verlengde zo goed als zeker dat hij ook volgend jaar in de eerste divisie voetbalt. Maar wat graag had hij maandag in Wijdewormer op het veld gestaan. „Ik werd gek thuis achter de tv.”

Jack Martens

Iemand die goed om kan gaan met verlies, is in topsport waarschijnlijk niet te vinden. Maar Roel Janssen is het andere uiterste. Van een verloren potje Mens Erger Je Niet op vrijdagavond met de familie, kan zomaar het hele weekend van de routinier naar de filistijnen zijn. Al is dat sinds de komst van zijn dochtertje Luna wel wat minder geworden. Relativeren gaat hem tegenwoordig wat beter af, al zijn er altijd nog uitzonderingen.

Lees ook: Blamage VVV bij Jong AZ. En vader Smans bracht zoon Levi naar het ziekenhuis om lip te hechten

© Mara van den Oetelaar

Rode kaart

Neem afgelopen maandag. Noodgedwongen moest de van een enkelblessure herstellende Janssen de wedstrijd tegen Jong AZ vanaf de bank in zijn woning in Venlo-Oost volgen. VVV leek na vijf minuten op rozen te zitten door een vroege rode kaart aan Alkmaarse zijde, maar ondanks een vroege voorsprong ging het duel alsnog kansloos verloren.

De Venlonaren speelden tegen tien man een van hun slechtste duels van het seizoen. Aan alle kanten werd de ploeg van Rick Kruys overlopen. „Dan word ik helemaal gek”, zegt Janssen. „Vooral omdat je zelf niets kan doen. Maar, ook omdat we goede zaken hadden kunnen doen. Bij een overwinning hadden we het nog redelijk in eigen hand gehad omdat we nog tegen MVV spelen. Nu is het zaak dat we in ieder geval alles winnen. Negen punten pakken, en dan zien we aan het einde wel of het genoeg is of niet. Zolang er een kans is, blijf ik vertrouwen houden.”

Klootzakken

Als oudste van het elftal kan Janssen natuurlijk niet anders. Als 33-jarige, bijna 34, is hij degene tegen wie wordt opgekeken. Iemand die met al zijn eredivisie-ervaring het goede voorbeeld moet geven. Een rol die hij dit seizoen heeft omarmd. Janssen vind het heerlijk om dagelijks op het veld te staan met spelers die soms 15, 16 jaar jonger zijn dan hem. „Stuk voor stuk goeie gasten. Kan niks anders zeggen. Daar worden ze bij ons volgens mij ook op geselecteerd. In onze selectie zitten geen klootzakken. Geen spelers die er, als de wedstrijd er om vraagt, iemand een flinke schop verkoopt. Anders dan ik toen op die leeftijd, ja.” Om daar met een knipoog aan toe te voegen: „En nóg soms, haha.”

Over ‘klootzakken’ gesproken: Janssen kon er in zijn carrière wel wat van.© Getty Images

Vorige week werd bekend dat Janssen zijn contract bij VVV met één seizoen heeft verlengd. Ook volgend jaar zal de spijkerharde verdediger dus nog te zien zijn in Venlo. „Halverwege het seizoen vroeg de trainer al hoe ik er in stond. Al snel werd duidelijk dat dat van beide kanten hetzelfde was. We wilden graag door met elkaar, dus het was snel beklonken. Ik heb het naar mijn zin hier en het is geweldig dat ik zo dicht bij huis kan doen wat ik nog altijd het allermooiste vind. Zeker omdat straks onze tweede eraan komt.”

Moeilijke periode

Janssen werd twee jaar geleden voor het eerst vader. Dolblij was hij dat het hem en zijn vriendin gegeven was. De geboorte vond plaats in een periode dat de mandekker bij Fortuna Sittard op een zijspoor was beland. Voor het eerst in zijn carrière moest Janssen het doen met sporadische invalbeurten waar hij daarvoor bij al zijn clubs steevast basisspeler was. „Ik vond dat heel moeilijk”, zegt Janssen. „Kon heel slecht overweg met die rol. Ik haalde zo nog maar weinig voldoening uit hetgeen ik altijd zo leuk heb gevonden. In die tijd verloren we veel met Fortuna dus dan ging je na de wedstrijd niet met je beste humeur huiswaarts. Maar als ik dan die kleine zag, gleed alle teleurstelling van me af. Ik ben daardoor echt meer gaan relativeren. Ik kan nog steeds niet tegen mijn verlies, laat dat duidelijk zijn. Maar waar vroeger voor mij een weekend naar de klote kon zijn, is dat nu nog maar alleen de ochtend na een verloren duel.”

Janssen geeft aanwijzingen aan zijn teamgenoten© Getty Images

En dus was Janssen ook afgelopen dinsdagochtend niet te genieten. Eenmaal op de club verdwenen die frustraties dan toch alweer snel. „We hebben een goede groep. Met jongens die heel goed snappen dat wat afgelopen maandag gebeurde, niet kan. Iedereen is zich ervan bewust dat er vrijdag tegen Den Bosch een reactie moet komen. Helaas kan ik er zelf nog niet bij zijn, maar ik ben op de weg terug. Ik hoop de laatste twee duels weer van de partij te zijn. Het is een bizar jaar geweest bij VVV waar veel is gebeurd. Het zou toch geweldig zijn als we ondanks alles alsnog play-offs gaan halen. Hoe lastig dat uiteindelijk ook is.”

Luister ook naar de Voetbalpodcast van De Limburger.

Gerelateerde artikelen